Er jeg den rigtige terapeut for dig?

Altså – jeg kunne jo starte med den store salgstale om, hvorfor du skal vælge mig som terapeut. Men det er bare ikke min stil. Ja, jeg har lidt forskellige uddannelser og kurser med mig i den terapeutiske værktøjskasse, for det er nødvendigt, når man arbejder med mennesker – ja, det er nødvendigt uanset hvilket arbejde man har.

Du kan se under mit CV, hvilke uddannelser og kurser, det drejer sig om. Det lyder alt meget rigtig fint og relevant, og for dig kan det være rigtig svært at finde ud af, hvad alle de finde forkortelser egentlig betyder. Det forstår jeg skisme godt!

Det der også er vigtigt, er faktisk hvilken type terapeut man er i sin måde at være i rummet og samtalen med klienten. Det siger titler, diplomer og kurser ikke en dyt om. Det er noget, der skal fornemmes. Det er derfor terapi virker for dig med én person, og ikke med en anden, selv om de i princippet har de samme terapeutiske forudsætninger.

De terapeutiske forudsætninger, altså værktøjer osv., er brugbare i den forstand, at det hjælper terapeuten til at have en ramme for behandlingen, men det fortæller som sagt ikke noget om, hvem terapeuten er som menneske i sin behandling.

Succesen af behandlingen hviler dog ikke udelukkende på terapeutens menneskelige tilgang eller på terapeutens værktøjskasse, for du er selv en stor bidragsyder til succes. Hvis du allerede har modstand på terapi, eller på personen af en eller anden grund, så er det værd lige selv at vende den indad, og spørge sig selv om, hvad det handler om.

Jeg oplever en del personer søge hjælp, men som faktisk har nogle blokeringer for at modtage terapi helt fra starten af. Blokeringen kan handle om forbehold på terapeuten (“han ser gammel ud”, “hun lyder ikke særlig dygtig”, “jeg har jo ikke et problem, men kommer kun fordi min partner har sendt mig” osv osv.). Disse blokeringer kan handle om, at det kan være sindssygt angstprovokerende at sidde overfor et fremmed menneske og åbne op om de inderste ting i en selv, som kan gøre ondt eller er svære at tale om, selv med nogen man kender rigtig godt. Måske man ikke rigtig har den store tillid til at andre vil en det godt (det kan handle om ens historie), så det kan ubevidst gøre det endnu sværere at åbne op for et fremmed menneske. Men giv det lige nogle gange, før du beslutter dig for om personen er den rette, for der skal som regel lige nogle gange til at man ”tuner ind” på hinanden.

Terapi er derfor bygget på et tillidsforhold af, at terapeuten kan hjælpe og ikke er dømmende (for så skal personen ikke sidde i en terapeut-stol), og på at klienten er villig til at udvise tillid og engagere sig i de ting, som samtalerne taler ind i, hvilket kan være ændringer i sit tankemønster, i sin adfærd osv.

Hvis du er lidt i tvivl om, hvilken terapeut du skal vælge, så forhør dig lidt rundt hos dem, du har fundet, der måske virker rigtige for dig. Lige nu er du på min hjemmeside – så kig dig lidt rundt. Få en fornemmelse af min tilgang, hvem jeg er, og hvad jeg kan tilbyde. Og skriv gerne til mig, hvis du har nogle spørgsmål – så tager vi den derfra 😊

Forfatter: Tanja Glückstadt

Tanja Glückstadt – CEST, CEPT, CBT, DAT, CSAT – Certified Sex Addiction Therapist, afhængighedsterapeut, sexolog, stress coach, parterapeut Adresse: c/o Loaderiet, Gunnekær 28 st. th., 2610 Rødovre Mobil: +45 60 83 10 20 Facebook

Skriv et svar