Detektiven – du har en mission nu

At indgå i terapi, i behandling, eller i et online kursus handler om at være din egen detektiv. Det kan godt være, at du finder nogle ting undervejs i din søgen på sandhed og viden, som ikke er så fedt eller rart.

Men lad det ikke afholde dig for at fortsætte – for at blive ved med at undersøge, oplyse og finde sandheden.

Så hvad er det for en slags detektiv, jeg skal være her, tænker du nok.

Ja, du skal være den din egen detektiv ift. at finde ud af, hvad afhængighed er, hvordan afhængigheden er for dig, hvilke konsekvenser den har, hvorfor afhængigheden opstod, og ikke mindst, hvad der skal til for at komme videre. Du skal ikke finde morderen her – her skal du finde dig selv uden din afhængighed. Dvs. ”målet” er at finde ind til et sandt billede af dig selv uden din tillærte strategi, uden din symptomadfærd, som er din afhængige aktivitet, og ikke mindst den afhængige identitet, for den får helt sit eget liv.

Og hvorfor kalder jeg det så for en symptomadfærd – jo, det gør jeg fordi en afhængighed har en funktion. Den har noget, som den enten forsøger at dulme eller ”holde nede og væk”. Og så har en afhængi9ghed også noget den giver dig

Men afhængigheden er som regel et symptom på, at der er noget, som er gået skævt enten inde i dig (det kan være evnen til at håndtere følelser hensigtsmæssigt, til at være intim og tæt på et andet menneske, til at være i sunde relationer) eller omkring dig (det kan være at du har været udsat for noget i dit liv, vold, overgreb, ulykke, mobning m.m. Måske en anden i familien var syg, afhængig eller en søskende der fyldte- Eller du er blevet følelsesmæssigt og omsorgsmæssigt svigtet, måske du er blevet nedgjort af en forælder, søskende, eller anden omsorgsperson. Dette kan betyde at man bliver som et brændt barn der skyer ilden, for hvis dét at være i kontakt med omsorgspersoner rent faktisk gør ond, så kan det give ar på sjælen, hvor man lærer at passe sig selv, og måske får mistillid til at andre vil mig det godt både som barn, som så bliver overført til voksentid.

Og så er det skidt, for hvis jeg generelt har mistillid til andre, så vil jeg ubevidst have mistillid til at en partner vil mig det godt. Så derfor kan man bruge fx sin afhængighed til at distancere sig fra ens partner – men det er en selvopfyldende profeti, for hvis du selv har noget adfærd og aktivitet som faktisk gør dig fraværende, irriteret apatisk eller lignende, så ender du med at folk svigter dig. Så på den måde vil du få opfyldt profetien af, at andre ikke vil dig det godt, for de smutter i sidste ende, og de gør ondt at have i dit liv. Dette er blot et eksempel på, hvorfor symptomadfærd kan anvendes til at håndtere tidlige svigt, at man ubevidst afholder sig fra ægte intimitet, (fordi man faktisk ikke rigtig har lært det), og så erstatter man dette savn med afhængigheden af sex og porno. For det leverer hver gang, svigter ikke, og giver en bekræftelse.

Men det er som at tisse i bukserne – for du har ikke en grundlæggende overbevisning om at du er elskværdig, at andre vil dig det godt, og derfor vil du hele tiden søge tilbage til din adfærd for at på opfyldt behovet af omsorg (selv om dette er meget falsk og langt fra ægte omsorg)

 

Hvordan kommer jeg mig så over en afhængighed

Det kan være svært at indse, at man er afhængig. Både fordi mange mennesker faktisk ikke helt ved, hvad en afhængighed er, fordi det er pinligt at sige at man er afhængig eller fordi man ikke selv har opdaget, at man er blevet afhængig – det er ligesom kommet snigende.

Det første skridt mod frihed fra sin afhængighed er at erkende, at man har et problem. At indrømme overfor sig selv, og andre (her fx tænkt at være en gruppe), at man har et problem, der kræver mere en viljestyrke at komme ud af.

Når først du har erkendt, at du har et problem, så er det tid at tage affære, for erkendelsen er ikke nok. Det næste skridt herfra er vedholdende, og til tider hårdt arbejde, for at bekæmpe afhængigheden.

At komme videre kræver at du har en plan, og at du accepterer, at noget der har fulgt dig i årevis ikke nødvendigvis stopper ind over natten, fordi du har besluttet dig for at komme ud af din afhængighed. Hvis det var så let, så var du jo stoppet nu, ikke? Der vil være bump på vejen mod et liv fri fra afhængighed, der vil være fristelser, der vil være prøvelser, men med vedholdenhed og indsigt, så kan du overkomme dette.

Det kan godt være, at du har nogle omkring dig, nok din partner, som ikke vil at du falder i igen. Det er fuldt forståeligt, og det her siger jeg ikke for at give dig en fribillet, men der kan ske tilbagefald. De kan overkommes både af dig, og af din partner, hvis I har en plan, har indsigt, og i mange tilfælde, hvis I får hjælp.

Hvis du virkelig vil ud af din afhængighed, så hold fast, bliv ved med at tage vejen videre – ud af din afhængighed, og brug den støtte og hjælp undervejs, der er nødvendig, for at du kommer videre.

De 3 gode råd til at komme videre er:

  • Erkend du har et problem
  • Forstå hvad problemet er
  • Kalibrer/håndter problemet – hver dag

Forfatter: Tanja Glückstadt

Tanja Glückstadt – CEST, CEPT, CBT, DAT, CSAT – Certified Sex Addiction Therapist, afhængighedsterapeut, sexolog, stress coach, parterapeut Adresse: c/o Loaderiet, Gunnekær 28 st. th., 2610 Rødovre Mobil: +45 60 83 10 20 Facebook

Skriv et svar