Områder en partner kan blive ramt på af en afhængig

Der er nogle overordnede områder, hvor man som partner til en sexafhængig, kan blive ramt på personligt. De overordnede kategorier er:

– Følelse af at være offer og udsat for følelsesmæssige eller fysiske overgreb (man har overskredet nogle følelsesmæssige grænser, og måske endda også nogle seksuelle grænser, som et led i at forsøge at være en “god nok og tilstrækkelig partner” for den afhængige, som ofte er meget kritisk over sin partner eller er distanceret både følelsesmæssigt og fysisk både med kærtegn og med sex)

– Følelsesmæssigt hæmmet (man har svært ved at tro på, at man kan elske igen, og at der er noget, som vil elske en igen)

– Skam (man er flot over det, man er blevet udsat for af den afhængige, og skammer sig over den afhængiges adfærd. Man undlader at fortælle andre om, hvad man er udsat for, og beskytter ofte den afhængige overfor andre)

– Seksuel aversion eller seksuel anorexi (man begynder at føle afsky mht. sex med den afhængige og/eller med andre. Nogle afholder sig helt fra sex.)

– Problemer med synet på egen krop (ens kropssyn bliver meget fordømmende, og man er ekstra ked af sin egen krop, hvilket ofte forstærkes af den afhængiges adfærd, negligering af berøringer, eller pga. direkte negative kommentarer om partneres krop)

– Obligatorisk sex (har sex med den afhængige for ikke at miste)

– Kompulsiv sex (føler sig tvunger, eller bliver tvunget, til sex)

– Frygt/Angst (som kan være generelt, men som er opstået på baggrund af, at man ofte er gået på kompromis med sig selv, og har overhørt sin egen krops signaler på, når noget har været angstfyldt eller føltes forkert med den afhængige.)

– Vrede og hævn (man er vred på den afhængige, over det han/hun har budt en. Og man er vred på sig selv over, at man har tilladt sig selv at blive vadet på følelsesmæssigt og fysisk).

– Problemer med selvværd (man føler at have mistet sig selv – at man har overskredet en masse grænser, prøvet at tilpasse sig, gjort mange ting – alt i et forsøg på at få og give kærlighed til en, som ikke har været modtagelig, eller kunnet gengælde kærligheden på den måde, som man selv har brug for. Og på den måde har kærligheden været ulige).

Forfatter: Tanja Glückstadt

Tanja Glückstadt – CEST, CEPT, CBT, DAT, CSAT – Certified Sex Addiction Therapist, afhængighedsterapeut, sexolog, stress coach, parterapeut Adresse: c/o Loaderiet, Rødager Allé 129, 2610 Rødovre Mobil: +45 22 18 30 70 Facebook

Skriv et svar